TCG Anadolu

Kuvvetin istekleri en başta farklıydı bir yandan LHD tarzı tam maksatlı bir çıkarma gemisiydi diğer yandan ise LPD tarzı bir gemiydi ve fikirler iki yöndende ayrılmıştı.

Aslında İlk başta 2005li yıllarda LPD tarzı bir şey yapılması istendi ancak sonradan LHD'nin Kuvvete yararı daha çok olacağı anlaşıldı ve 26 Aralık 2013'de Sedef Tersanesi projeyi aldığını duyurdu ve İspanyol Navantina firması ile Tasarım desteği anlaşması sağlandı, anlaşmaya göre Juan Carlos sınıfı LHD'ye ait tasarım ve bilgi aktarımı yapılacaktı.

Tasarım İspanyollara ait olcakti ama içindeki sistemler yerli ve milli şekilde yapılacaktı.

TCG ANADOLU 1 Haziran 2015 deki Savunma sanayi Müsteşarı ile imzalanarak çalışmalara başlandı.

TCG ANADOLU, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak ve insani yardım operasyonlarında Yardım/Hastane Gemisi olarak görev yapabilecekti.

TCG ANADOLU'da toplam personel olarak 1.450 kişinin görev yapması bekleniyor. Bazı doğal afet gibi olaylarda bu sayı 5.000 bulabilir.

ANADOLU 232m uzunluğa ve 32m genişliğe sahiptir yüksekliği ise 58m'dir

Gemide Mekanize çıkarma araçları için 1.165m² bir havuz bulunuyor. Bu havuzda 4 Adet LCM veya 2 adet LCAC bulundurulabilinirdi.

Gemi tam yük ile 27.436ton deplasmana sahiptir.

Gemi tek seferde 13 adet tank, 27 adet ZAHA, 6 adet ZPT, 33 adet muhtelif araç ve 15 adette çeşitli araç olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabilme kapasitesine sahiptir.

Ayrıca ANADOLU uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 50 adet siha konuşlandirabilinecekti.

TCG ANADOLU ayrıca dünyanın ilk SİHA gemisi olacaktı.

ANADOLU Bunların ayrıcında dikine iniş kalkış sistemine sahip F35B veya AV-8B harrier gibi uçaklar bulundurabilirdi.

Gemi Kendini savunma için, 2 adet Phalanx 20mm yakın silah sistemi (CIWS) ve 1 adet RAM karadan havaya füzeler ile donatılacak olup 5 adet yerli Aselsan 25mm STOP ve 4 adet 12.7 mm’lik STAMP istasyonu da bulunulacakti. Ve Aselsan tarafından geliştirilen Hızır torpido karşı önlem sistemi ile donatılacakti.

Juan Carlos sınıfı LHD’ye kıyasla ANADOLU daha güçlü ve kendisini savunma konusunda Juan Carlostan daha iyi olacaktı.

İlk kaynak töreni 30 Nisan 2016'da gerçekleştirildi. Geminin yapımı tamamlandığında Türk Deniz Kuvvetlerinin Amiral gemisi olacaktı.

30 Nisan 2019'da denize indirilmeden 1 hafta önce TCG ANADOLU'da talihsiz bir kaza yaşanmıştı. Başaltı manevra sahası bölgesinde muhafaza edilen hatların tutuşması sonucunda küçük çaplı bir yangın çıkmıştı.

Olayda can kaybı bulunmazken maddi kayıp vardı. Ancak tüm bu olaylara rağmen ANADOLU Mayıs 4'de denize kavuştu ve 10 Nisan 2023 tarihinde görkemli bir şekilde envantere girdi.

Teknik Özellikler

Tipi: Havuzlu helikopter gemisi (LHD)

Deplasman: 27.436 ton (tam yüklü)

Tekne ve iniş gemi taşıtı: 4 adet mekanize çıkarma aracı (LCM) veya 2 adet hava yastıklı çıkarma aracı (LCAC) 2 adet personel çıkarma aracı (LCVP) İnsansız deniz araçları.

Kişi kapasitesi: 56 uçuş personeli
50 hastane personeli
200 karargâh personeli
550-700 kişilik amfibi komandosu
Toplam 1.223 kişi

Mürettebat: 371 kalıcı personel

Silah donanımı: 2 adet Phalanx Block 1B
5 adet ASELSAN STOP

Uçak mevcudu: Uçuş güvertesinde 11 SİHA veya 10 helikopter, hangarda 30 SİHA veya 19 helikopter

Havacılık imkanları: 6 iniş alanı ve 1 uçuş rampası